POVIJEST BRENDA SELECT SPORT

 Select – Povijest

1918

Nitko nije imao niti blage ideje da će dijete, rođeno u obitelji Nielsen 15. rujna, postati budući golman danske reprezentacije, osvajač olimpijske brončane medalje te igrač kriketa i rukometa. Mladiću, trećem djetetu u obitelji, je dano ime Eigil. Igrao je nogomet na Jutlandu prije nego je sa 17 godina otputovao u Kopenhagen i pridružio se klubu KB.

1947

Eigil izrađuje prvu nogometnu loptu, Select. Već u ovoj fazi Eigilovo inovativno razmišljanje rezultira boljim loptama: koža se rasteže dok je mokra što omogućava lopti da bolje zadržava svoj oblik. Nekoliko godina kasnije, Eigil umeće ventil u mjehur umjesto u vezice, čime stvara prvu loptu bez vezica. Koristeći dugu, iskrivljenu iglu, Eigil razvije sistem koji omogućava vezanje posljednjeg čvora s unutrašnje strane lopte – i to je poboljšanje koje označava početak nove ere.

1951

Eigil Nielsen predstavlja SELECT Super,nogometnu loptu bez vezica. Zajedno sa Knud Lundbergom, poznatim nogometašem, provodi cijelu noć uvjeravajući Danski Nogometni Savez da bi se lopta, koja je daleko bolje kvalitete od postojećih, trebala koristiti u jesenskoj utakmici protiv Švedske. Bila je to ljubav na prvi udarac za obje ekipe. 1952 i 1956, SELECT Super postaje službena lopta Olimpijskih igara u Helsingforsu i Melbourneu.

1962

SELECT predstavlja loptu iz 32 dijela kao jedan od najvećih izuma u povijesti nogometa. Od tada, mnogi su pokušavali pronaći optimalni oblik lopte, ali nitko nije pronašao bolje riješenje.

1965

Lopta postaje okruglija i aerodinamičnija. Ipak, po mokrom vremenu kožna lopta uvijek postaje tako mokra i tvrda da udarac glavom može onesvijestiti čovjeka. Mnogi proizvođači pokušavaju riješiti ovaj problem. SELECT uspijeva primjenjujući tanki sloj PU na unutrašnjoj strani kože. SELECT predstavlja prvu vodonepropusnu loptu na svijetu.

1974

SELECT-ova svjetski poznata kožna lopta je našla svoju zamjenu. Umjetni materijal poliuretan je razvijen, tako da je lopta zadržala mekoću i elasticitet prirodne kože zajedno sa snagom odbijanja vode umjetne kože. Kao jedna od prvih tvrtki na svijetu, SELECT dobavlja rukom šivane nogometne lopte izrađene od PU – koji se također zove umjetna koža.

1996

Kao logična posljedica njegovih pola stoljeća posvećenih razvoju nogometnih lopti za užitak igrača i za dobrobit igre, Međunarodna nogometna Federacija, FIFA, pozvala je Eigil Nielsena da sudjeluje u postavljanju univerzalnih standarda kvalitete na nogomente lopte, čemu se osnivač SELECT-a rado odazvao.

2005 – danas

SELECT je imenovan službenim dobavljačem lopti Međunarodne Rukometne Federacije, IHF te je time postao dobavljač lopti za Olimpijske igre i Svjetsko rukometno prvenstvo među koje ubrajamo:

 • Svjetsko rukometno prvenstvo – muški u Njemačkoj 2007.
 • Svjetsko rukometno prvenstvo – žene u Francuskoj 2007.
 • Olimpijske igre u Pekingu 2008.
 • Svjetsko rukometno prvenstvo – muški u Hrvatskoj 2009.
 • Olimpijske igre u Londonu 2012
 • Univerzijada 2012 u Beogradu
 • Svjetsko rukometno prvenstvo u Brazilu 2012
 • 2012-2016 – IHF službena lopta
 • 2016. – 2020. Select ULTIMATE lopta postaje službena lopte EHF-a (EU lige i EU prvenstva)

Pored gore iznesnog SELECT je također potpisao, a Select ULTIMATE lopta postala:

 1. Šestogodišnjim ugovorom sa Španjolskom ASOBAL ligom, jednom od najjačih muških rukometnih liga na svijetu.
 2. Službena lopta vodećih svjetski poznatih rukometnih klubova; PSG, Kiel, Veszprem, HSV, KIF, LHL,SRLS, DHF, V&L GUMMERSBACH…